Presentations, Debate and Masterclass, Institute for War and Peace Reporting

Debat, Presentatie, 5 september | Den Haag, Vredespaleis

Lokale media zijn van onmisbaar belang in het aankaarten van onrecht en het vinden van constructieve/vreedzame oplossingen. Het Institute for War and Peace Reporting leidt journalisten op uit (post-)conflictlanden om op professionele wijze verslag te doen van de spanningen in hun thuisland of van wat er in Den Haag bij de hoven en tribunalen speelt. Op 5 september verzorgt IWPR in het Academiegebouw van het Vredespaleis verschillende presentaties, een debat en een masterclass.

Wat zorgt voor goede journalistiek wanneer het om intense geschillen op lokaal, nationaal of internationaal niveau gaat? Hoe moeten bronnen en perspectieven worden afgewogen? Waar komen eigen overtuigingen van de journalist te pas? En hoe past de nieuwe en social media in dit alles? Op 5 september zullen doorgewinterde journalisten, redacteuren en bloggers van het Institute for War & Peace Reporting en freelance journalist Kees Schaepman een kijk achter-de-schermen bieden. Er wordt gekeken naar de rol van journalisten in conflictsituaties en rechtvaardigheidsprocessen.

Masterclass
Een kans om over  de essentiële elementen van rapportage van oorlogsmisdaden te leren en de mogelijkheid om een verslag (in het Engels) voor IWPR te produceren. De masterclass is alleen open voor studenten journalistiek en (jonge) professionals (maximaal 20). Elementaire journalistieke vaardigheden en een goede beheersing van de journalistieke principes zijn vereist. Deelnemers moeten zich van tevoren voorbereiden door het bedenken van ideeën voor een verhaal, met behulp van print, radio, video, fotografie of nieuwe media. Stuur je ideeën voor een verhaal in een paar regels, als onderdeel van de registratie voor de Masterclass, naar Marcel Smits: marcel@iwpr.net

De Masterclass begint om 15u. Registratie is vereist.

Debat

Het debat wordt gehouden door een panel, geïntroduceerd en gecoördineerd door Fokke Obbema, De Volkskrant journalist, voormalig werkzaam in Parijs, daarna gespecialiseerd in China - EU relaties. Panel leden zijn Nerma Jelacic, Hoofd Communicatie ICTY, Geraldine Coughlan, voormalig BBC verslaggever en nu regisseur bij GCC Law & Media, Nzau Musau, Senior Politieke schrijver bij the Star Daily in Nairobi en Thomas Loudon, verslaggever vanuit het Midden Oosten en co-founder van www.vjmovement.com and www.cartoonmovement.com.

5 september is een dag op het Vredespaleis waarin ‘Reporting Justice’ centraal staat.
Zo zijn er op deze dag ook:
De World Press Photo Exhibition 2013
‘Give Up Tomorrow’ in de tuin van het Vredespaleis

pages: 1 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *