Description

Affiche van Mare Liberum (1609), het beroemde werk van Hugo de Groot (1583-1645), waarin hij het principe van de 'vrije zee' formuleerde, de term die in het internationaal recht of volkenrecht wordt gebruikt voor het principe van vrije handel op zee. De bibliotheek van het Vredespaleis bezit een origineel exemplaar van Mare Liberum, TMD 541, in de beroemde Grotius bibliografie Ter Meulen/Diermanse.

Affiche: een Nederlands zeventiende-eeuws schip met een portret van Hugo de Groot op het achtersteven. Een grote Nederlandse vlag met kleinere vlaggen van diverse andere landen.

Dit affiche, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vervaardigd, propageert het principe van de vrije zee als voorwaarde voor de onafhankelijkheid en welvaart van landen. Langs de buitenlijnen van het zeventiende-eeuwse schip waaien de vlaggen van de belangrijkste strijdende partijen en neutrale landen gebroederlijk naast elkaar. Aan de grote mast wappert de vlag van de Verenigde Staten. Vermoedelijk moet dit de hoop uitdrukken dat de Verenigde Staten, dat in 1915 nog neutraal was, het voortouw zou nemen bij het tot stand brengen van vrede.

Het principe van 'Mare Liberum'was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk twistpunt. Duitsland beriep zich op de vrije zee, toen Engeland met zijn machtige oorlogsvloot een maritieme blokkade in de Noordzee legde.

pages: 1 2

Help us describe our collection!

Share all you know about this poster
1609
|
1915
500 x 700 mm
|

Text on poster

Mare Liberum. Hugo Grotius. Zoo schept de zeevaert lucht, zoo leeft  men onbesprongen.  Zoo wort al 't zeegewelt door eendrachtsmacht bedwongen waarbij de weerelt leeft en ieder weereltsdeel. Vrij naar Vondel. S.L. van Looy edit. J.B. Heukelom fecit

Start your research in our Library

Relevant PPL-keywords for further research

Help us describe our collection!

Describe this collection item

* required fields
Your Name: *
Your Email: *
Telephone
Your Description: *
captcha
Enter this code: *