Description

De ontwikkeling van het Vredesideaal, gebrandschilderde ramen, door Douglas Strachan, 1913.

Het officiële geschenk van Groot-Brittannië (Commonwealth) aan het Vredespaleis bestond uit vier glas-in-lood ramen, met de titel De ontwikkeling van het Vredesideaal. Deze ontwikkeling is opgesplitst in vier tijdsperioden: de oertijd, de tijd van de veroveringen, de moderne tijd en de visionaire toekomst waarin de voltooiing van het vredesideaal plaatsvond. Volgens de Schotse kunstenaar Douglas Strachan zijn deze fasen als scènes te lezen “[...] waarin de geleidelijke ontwikkeling van de menselijke intelligentie en zijn beschavingsgeschiedenis vervat ligt vanuit het stellig geloof in een ordende macht groter dan de mens. Langs bedrog en waanbeelden van militaire of industriële overheersing wordt de mens een tijd binnengevoerd die oorlog als het toppunt van dwaasheid aanmerkt.” 

De veelkleurige ramen met allegorische voorstellingen zijn verdeeld in vier grote en vier kleine panelen. In elk raam zijn personificaties, symbolen en kenmerken behorend tot een bepaalde fase weergegeven. Het kleurgebruik in de ramen is symbolisch, zo weerspiegelt de kleur van elk afzonderlijk raam de stemming uit een bepaalde periode. De kleur wit staat voor de vrede, duidelijk aanwezig in de ramen die de oertijd en de toekomst verbeelden. Rood is de kleur van oorlog en bloedvergieten, vooral overheersend in het raam van de tijd van de veroveringen. Verder is in elk raam een Latijnse tekst weergegeven passend bij de tijdsperiode.

pages: 1 2

Help us describe our collection!

Share all you know about this item
1913
|
|

This item is not tagged yet.

Additional info

Dr. (Robert) Douglas Strachan (1875-1950) was considered the most significant Scottish designer of stained glass windows in the 20th Century. Schooled at Robert Gordon's, he studied art at Gray's School of Art in Aberdeen, at the Life School of the Royal Scottish Academy in Edinburgh, and the Royal Academy in London. From 1895-1897, Strachan worked in Manchester as a black and white artist on several newspapers, and as a political cartoonist for the Manchester Evening Chronicle, until ill-health forced him to return to Aberdeen.

Although Strachan was interested in Futurism, Cubism, and Vorticism, his work shows little influence of this. Strachan often composed his windows in areas of pure colour which were then defined by areas of silvery white. His largest commission was to design the windows for the Scottish National War Memorial in Edinburgh Castle.

Start your research in our Library

Relevant PPL-keywords for further research

Help us describe our collection!

Describe this collection item

* required fields
Your Name: *
Your Email: *
Telephone
Your Description: *
captcha
Enter this code: *