Description

Triomf van de Vrede

Drie doeken van de beroemde schilder Gérard de Lairesse (1640-1711) sieren het plafond in de Bolzaal van het Vredespaleis. De schilderijen, die samen een drieluik vormen, zijn oorspronkelijk geschilderd voor een zaal in een statige burgemeesterswoning aan de Amsterdamse Herengracht.

In 1903 kwamen de schilderijen op een veiling terecht en werden aangekocht door de Carnegie-Stichting voor het nieuw te bouwen Vredespaleis. Destijds dacht men dat de schilderingen een Triomf van de Vrede voorstelden en verwezen naar de Vrede van Münster. Hoewel deze thematiek natuurlijk prachtig past bij een gebouw voor de Vrede, is zij onjuist. Het plafond laat zich namelijk lezen als een verbeelding van het politieke gedachtegoed van de opdrachtgever, de Burgemeester van de stad Amsterdam. Het ensemble beeldt de stad Amsterdam uit als voorvechter van de Republiek.

In de drie plafondstukken zijn Eendracht, Vrijheid en Veiligheid afgebeeld. In het middelste schilderij is de Vrijheid te zien met het stadswapen van Amsterdam.

Gerard de Lairésse was één van de meest gevraagde schilders in de tweede helft van de zeventiende eeuw. In zijn vroegere jaren was hij geïnspireerd door Rembrandt maar later schilderde hij in een meer ‘verfijnde’ stijl die ook is toegepast in deze drie werken.

 

pages: 1 2

Help us describe our collection!

Share all you know about this paint
|

This paint is not tagged yet.

Start your research in our Library

Relevant PPL-keywords for further research

Help us describe our collection!

Describe this collection item

* required fields
Your Name: *
Your Email: *
Telephone
Your Description: *
captcha
Enter this code: *